Spanien

Spanien er det land i verden, der har de største arealer med vinmarker, og sammen med Frankrig og Italien udgør Spanien grundstammen i europæisk vinproduktion. Historisk har Spanien desværre i lang tid satset på kvantitet frem for kvalitet, og druesorter der giver særligt stort udbytte. På trods af EU støtte til at nedlægge de 30 % dårligste marker, har Spanien ikke bare opretholdt samme mængde produceret vin, men øget produktionen, i høj grad pga. indførelse af meget mere kunstvanding og mere moderne produktionsmetoder.

Ser man bort fra den store mængde uinteressante vine fra Spanien, så sker der en rivende udvikling inden for alle de gode spanske vine, og dem er der nok at tage af. Fra Sherry i Sydvest til Cava i nordøst udvikles og moderniseres de spanske vintyper år for år.
I Danmark har Spanien betydet rigtigt meget for vores vinforbrug. De kongelige og de adelige har nydt vin i hundredevis af år, men for den brede befolkning var det først i 60’erne at charterturismen fik danskernes øjne op for vinen. Man kan sige meget grimt om grisefester på Mallorca, men de har helt sikkert en stor del af æren for, at vi i Danmark i dag har et kæmpe udvalg at supergode vine fra hele verden.