Sydafrikas klima minder på mange måder om klimaet omkring Middelhavet.
De bedste vindistrikter ligger forholdsvis tæt på havet. Ofte trækker skyer ind over landet om eftermiddagen, og derved holdes temperaturen nede, så druerne modnes langsommere.
Der er blevet dyrket vin i Sydafrika siden midten af 1600-tallet, hvor hollandske nybyggere og soldater slog sig ned omkring Cape Town. Sidst i 1600-tallet ankom et antal franske huguenotter til området, og med dem kom også yderligere viden om vindyrkning.
En ulykke kommer sjældent alene, og i slutningen af 1800-tallet blev Sydafrika ramt af både Phylloxera og meldug. Samtidigt sluttede Frankrig og England fred, så en meget stor del af den eksport Sydafrika havde haft til England døde ud.
Først efter apartheidregimets fald kom der igen rigtig gang i den sydafrikanske vinproduktion og eksport. I takt med at eksporten steg, blev der plantet flere af de internationale efterspurgte druer som f.eks. Chardonnay, Merlot og Cabernet Sauvignon. I dag er vin en af Sydafrikas største eksportartikler.