Den her vin smager af noget jeg kender... men jeg kan ikke komme i tanke om hvad det er."
Har du prøvet at have en duft "lige på tungen", uden af kunne komme i tanke om hvad det er der dufter sådan. Et vin duftsæt vil hjælpe dig med at:
- Udvikle din lugtesans
- Lære dig et "vin sprog" - hvordan skal man kunne genkende en duft i en vin, hvis man ikke kender ordet for den.
- Forøge din glæde ved at nyde vin
Et vin duftsæt indeholder et antal flasker/flakoner, med hver sin duft. Der er en vejledning med sættene, hvor du kan læse om duftene, og hvor de typisk findes i vin. Jo bedre du bliver til at adskille de forskellige dufte og smage i vin, jo større glæde vil du opleve ved at nyde vin.
Sprog
Når du smager en vin kan du med det samme sige om du kan lide den eller ej. Det er også let at vurdere om det er en let eller kraftig vin, men når det kommer til duften af vinen er det straks meget sværere. Vi har ganske enkelt ikke ord for de dufte vi oplever. Vi kan sagtens beskrive en form. F.eks. vil du kunne beskrive formen på en banen, men hvis du skal beskrive duften af banen, bliver det pludseligt meget svært. Når det kommer til vin, kan man beskrive vinens duft og smag, ved hjælp af de frugter, blomster, madvarer osv. der har nogle at de samme dufte og smage.
Vinens duft - hvor kommer den fra?
Man kan dele vindufte op i tre kategorier: De primære, de sekundære og endeligt de tertiære.
De primære dufte kommer direkte fra druerne. Det er dufte som: Citron, appelsin, hindbær, Solbær, kirsebær, viol, havtorn, grøn peber og timian. De primære dufte er altså et udtryk for dyrkningen af druerne, og bliver påvirket af hvordan man dyrker druerne, hvilke druesorter man dyrker, og hvor de bliver dyrket.
De sekundære dufte opstår under gæringen af vinmosten. De sekundære dufte er dufte som: Ananas, melon, rose, safran og smør. De sekundære dufte opstår både under den alkoholiske gæring (sukker omdannes til alkohol) og den malolaktiske gæring (vinsyre omdannes til mælkesyre ), og er afhængig af hvor lang tid vinmageren vælger at gære vinmosten, og ved hvilken temperatur. Det er også afgørende for de sekundære dufte hvilken gærstamme man evt. tilsætter mosten.
De tertiære dufte opstår under lagringen af vinen. Det er dufte som: sveske, champignon, trøffel, lakrids, læder, ristet brød, caramel, kaffe og røg. De tertiære dufte et udtryk for hvordan man vælger at lagre sin vin. Duftene udvikler sig også under flaskelagringen, men det er den første lagring på egefad, rustfrit stål, beton, keramik – eller ingen af delene, der er afgørende for hvilken retning duftene udvikler sig i.
Hvordan opfatter vi dufte og smage?
Når du smager på en vin, har du måske en opfattelse af at du smager med tungen. Men det er meget lidt af vinenes smag vi opfanger på tungen. Langt det meste smag er faktisk duft, som vi opfanger i næsen. Det er meget let selv at lave et lille eksperiment, ved at holde sig for næsen og drikke en slurk vin. Det er faktisk kun surt, salt, sødt, bittert og umami vi opfatter på tungen.
Hvordan kan man bruge sættet?
Jean Lenoir der har udviklet "le Nez du Vin" vin duftsættene anbefaler at du bruger vin duftsættene sådan her, hvis du er alene:
Sørg for der ikke er dufte i rummet der kan forstyrre dig. Vælg 10 tilfældige dufte fra sættet. Prøv en for en om du kan genkende duften, og sætte navn på hvad det er. Se efter om du har ramt rigtigt. De dufte du kunne kende, sætter du til side. Dem du ikke kunne genkende beholder du. Vent nogle timer – eller en dag, og tag de dufte du ikke kunne genkende, og et antal nye dufte, så du igen har 10 dufte. Prøv igen om du kan genkende og sætte navn på de 10 dufte. Fortsæt på den måde og efterhånden lærer du at genkende alle duftene i sættene. Der er andre måder at gøre det på, og hvis du bruger sættene sammen med andre kan i gøre det til et helt lille spil.
Her et et link til vores Le Nez du Vin duftsæt