Italien

Italien er sammen med Frankrig de ældste og betydeligste vinlande. Selv om vindyrkningen i Italien er ældgammel, er det først i 1960’erne der rigtigt kom fokus på kvalitet i vinene. Opsvinget startede i Toscana, hvor man indførte flere af de internationale eftertragtede (franske) druer, som Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, og Chardonnay. Derefter kom der gang i en modernisering i Piemonte, hvor Barolo og Barbera vinene blev gjort med frugtige og farveintense.

Den Italienske vinlovgivning er i flere omgange blevet kritiseret og revideret, og senest i 1990’erne blev den revideret, og det gav bl.a. nogle mere lempelige krav til fadlagringstider. Mange af top producenterne i Italien bruger dog stadig nogle af de mindre ”fine” niveauer, som f.eks. IGT (Indicazione Geografica Tipica), for f.eks. at få lov til at bruge andre druer, end de foreskrevne i området.

Italien strækker sig fra Østrig og Schweiz i nord, til Afrika i syd, og der er et utal af forskellige jordbundsforhold, klimaer og druesorter. Der er masser af vin at udforske i Italien!